. Форелева ферма окупиться за п’ять років | Набат-время знать больше

Форелева ферма окупиться за п’ять років

Вівторок, 27 вересня 2016
07:10

Газета по-українськи

Гроші

Форелева ферма окупиться за п’ять років

 
Коментувати
Роздрукувати

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА

Туристи з Києва ловлять форель на фермі в селі Колочава Міжгірського району на Закарпатті. Господар дає вудочки безкоштовно. Кілограм риби коштує 250 гривень

— У рибний бізнес вклав 100 тисяч доларів. Гроші повернути швидко не вдасться. Треба чекати п’ять років, аби форель виросла до товарного вигляду. Лише тоді ­отримаєте прибуток, — каже 50-річний Володимир Дзюба. Три роки тому відкрив форелеву ферму в селі Колочава Між­гірського району на Закарпатті.

— Я родом із Вінниччини. Вперше форель скуштував у Львові. Риба мені сподобалась. А потім потрапив на екскурсію в Колочаву. Вирішив там почати бізнес. Рибне господарство — ризиковане. Весною була повінь. У річку змило кілька басейнів із фореллю. І нічого вдіяти не можна було, — говорить бізнесмен. — Не для всіх областей підійде цей бізнес. На Закарпатті форель популярна. Друг із Вінниці хотів відкрити в себе подібну ферму, але справа не пішла. Більший попит там на коропа, карася, товстолоба.

Форель тримаю в спеціальних басейнах. Викопав їх 12. Риба сортована за розміром. Спеціальним каналом вода з гірської річки Стримби заходить і виходить із басейнів. Для риби це корисно, бо річкова вода чиста, має температуру 8–12 градусів, насичена киснем. Форелеву ферму можна влаштувати і не біля водойми. Але тоді треба жорстко контролювати чистоту води, температуру й вміст кисню. Інакше риба загине.

На ферму приїздять рибалити туристи. Даємо напрокат вудочки. Щодня виловлюють 40 кілограмів риби. Найбільше людей влітку, записую охочих у чергу. Наші працівники можуть одразу засмажити форель на мангалі. Кілограм коштує 250 гривень. У нас були на дегустації французи, німці, австрійці. Всі сказали, що дуже смачна.

Киянин Сергій Расков, 37 років, має форелеве господарство під Києвом. Рибу продає у власному ресторані.

— Збут — це головна проблема в нашому регіоні. Риба дорога. Кілограм коштує 350 гривень, — розповідає Сергій. — До річкової форелі привчав відвідувачів свого ресторану три роки. Коли замовляли страви з червоної риби, клав шматок на пробу. Люди куштували, питали, що це. Наступного разу замовляли саме таку.

Маю форелеву ферму закритого типу. Вода очищається через спеціальні фільтри, охолоджується. Щодня на утримання господарства йде 7 тисяч гривень — електрика, корм. Ще доводиться боротися з крадіжками. Я вже все господарство обгородив. Підключив до паркану електрику, але все одно знаходять, де пролізти. За ніч винесли майже 40 кілограмів риби.

Частину продукції реалізую в ресторани на Львівщині, Івано-Франківщині. Недавно почали доставляти замовлення по Києву.

Источник

На ту же тему
Виджеты

Это место для ваших персональных виджетов. Ставьте из админки - рубрики, архивы, метки, календарь, свежие комментарии, произвольное меню и др.

Свежие записи
Набат-время знать больше © 2019 ·   Войти   · Наверх